Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran’da gösterilerde ölü sayısı arttı

İran'da ekonomik kriz gösterilerinin hükümet karşıtı gösterilere dönüşmesinin ardından Arak Valiliği göstericiler tarafından ele geçirildi. Göstericiler Hüramabad şehrinde belediye binasını yaktı, 2 kişi hayatını kaybetti.



Ãœlkenin yarı resmi haber ajansı Mehr, Ä°ran’ın batısındaki Luristan Eyaleti’ndeki Dorud’da gece düzenlenen gösterilerde iki protestocunun öldürüldüğünü duyurdu. Haberde güvenlik yetkililerinin, izinsiz gösterinin uzaması üzerine çatışmaların çıktığını belirttiÄŸi aktarıldı. Devlet televizyonunda ise, Dorud’daki göstericileri polisin deÄŸil, yabancı ajanların öldürüldüğü iddia edildi.

17-12/31/ir.Jpeg

Cumartesi gecesi sosyal medyada yayılan görüntülerde de Dorud’da silah seslerinin ardından düşen göstericiler yer aldı.

DEVRÄ°M MUHAFIZLARI'NDAN TEHDÄ°T

DiÄŸer yandan Ä°ran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in gitmesini isteyen göstericileri tehdit eden Ä°ran Devrim Muhafızları, ‘Halkın demir yumruÄŸu kafalarına inecek’ tehdidinde bulundu.

17-12/31/ir2.Jpeg

 

Ä°NTERNET KESÄ°LDÄ°

Ülke genelinde internet bağlantısının rejim güçlerince kesildiği de iddia ediliyor.

GECE VALİLİK BİNASINI ELE GEÇİRDİLER

Göstericiler dün gece Arak Valiliğini ele geçirdi. Ayrıca göstericiler Hüramabad şehrinde belediye binasını yaktı.

17-12/31/r3.png

 REKLAM PANOLARINI ATEÅžE VERÄ°LER

 Ä°ran’ın MeÅŸhed kentinde perÅŸembe günü iÅŸsizlik, yüksek enflasyon ve yolsuzluÄŸa karşı baÅŸlayan eylemlerde tansiyon yükseliyor. Ekonomi politikalarını protesto amacıyla düzenlenen eylemler yerini ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı gösterilere dönüştü. Sokaklarda gergin saatlerin yaÅŸandığı Ä°ran’da protestolar sırasında ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı sloganlar atıldı. Protestocular Hamaney’in posterlerini parçaladı. Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani ve hükümetine ölüm çaÄŸrısında bulunan eylemciler Hamaney’in resimlerini bulunduÄŸu reklam panolarını da ateÅŸe verdi.

Ãœlkenin Dorud kentindeki protestolarda 2 kiÅŸi hayatını kaybederken, MeÅŸhed kentinde baÅŸlayan olaylar KirmanÅŸah, ReÅŸt, Ä°sfahan ve Kum’un ardından baÅŸkent Tahran’a sıçradı. Azadi meydanında toplanan binlerce kiÅŸi, hükümet binalarını ateÅŸe verdi. Polis eylemcileri dağıtmak için göz yaÅŸartıcı gaz kullandı.

17-12/31/ekoo.jpg

Meşhed kentinde Perşembe günü ekonomik gerekçelerle başlayan protestolarda polis çok sayıda göstericiyi gözaltına almıştı. Yerel kaynaklar, polisin biber gazı ve tazyikli suyla dağıttığı göstericilerden bazılarının da yaralandığını aktarmıştı.

Daha sonra diÄŸer kentlere de yayılan gösterilerde Ä°ran’ın siyasi yapısı ve yayılmacı dış politikası da eleÅŸtirilmiÅŸ, ABD BaÅŸkanı Donald Trump Twitter hesabından göstericilere desteÄŸini açıklamıştı.

Bu gösteriler, 2009’daki tartışmalı seçimlerden sonraki en büyük kitlesel eylem olarak görülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.